Als kind is het maken van vrienden meestal vrij simpel. Of je nu op school zit, aan sport doet of gewoon door de buurt fietst, er zijn vaak genoeg leeftijdsgenoten om je heen. Maar vrienden maken als volwassene kan een stuk lastiger zijn! Onderzoek toont aan dat vriendschap belangrijk is, voor zowel jouw mentale als fysieke gezondheid. Sterke vriendschappen zijn essentieel voor onze mentale gezondheid en sociale ontwikkeling.Toch hebben de meeste volwassenen minder vrienden dan vroeger.
Uit een onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld het hoogste aantal vrienden hebben als ze ongeveer 25 jaar zijn, daarna verliezen we meer vrienden dan we erbij krijgen. Maar waarom is het zo moeilijk om vrienden te maken als we ouder worden? En hoe kun je later in het leven nieuwe vrienden vinden? In dit artikel leer je hoe 👇
8 Tips om vrienden te maken als volwassene
1. Wees realistisch over waar je nu staat
Als je nieuwe vrienden wilt maken, is de eerste stap om eerlijk te zijn tegenover jezelf over wat ervoor nodig is, zegt Dana C. Avey, een erkend huwelijks- en gezinstherapeut bij Fulfillment Counseling & Life Coaching. “Besef dat vriendschappen zijn als het planten van zaadjes,” zegt Avey. “Er is werk nodig om die zaadjes te laten ontkiemen en om de verbinding te laten groeien tot iets betekenisvols.”
Als we ouder worden, verschuiven onze prioriteiten vaak en worden we selectiever over onze vrije tijd. Vrije tijd is nou eenmaal schaarser. Hierdoor zijn volwassenen kieskeuriger als het gaat om vriendschappen. Wees dus geduldig en realiseer je dat het tijd kost om nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe vriendschappen op te bouwen.
2. Begin een gesprek
Wees bereid om de eerste stap te zetten. Een belangrijk onderdeel van het maken van vrienden is openstaan voor het ontmoeten van nieuwe mensen en het starten van gesprekken! Overal waar je mensen tegenkomt, is er potentieel om nieuwe vrienden te maken. Maak een praatje met je buurman in het koffiehuis. Spreek de persoon aan die wacht op zijn auto bij de carwash. Maak een praatje met je medesporters in de sportschool.
3. Weet wie je bent en wat je leuk vindt
Sommige dingen lijken voor jou misschien heel normaal. Ga je graag wandelen in het bos? Reis je graag? Werk je graag met hout? Of schilder je graag? Doe het gewoon! Het is belangrijk om tijd te nemen voor dingen die je graag doet en jezelf te omringen met mensen die dezelfde interesses hebben. Je kunt die dingen alleen doen en daarbij in contact komen met mensen die dezelfde passies delen.
4. Wees niet afwachtend
Als volwassene vriendschappen sluiten kan moeilijk zijn, maar het hoeft niet. Neem contact op met mensen die je een paar keer hebt ontmoet en met wie je graag meer zou willen omgaan. Wacht niet af tot de ander het initiatief neemt. Wees altijd de eerste die contact opneemt en neem eigenaarschap over jouw leven. Dat is het geheim van superconnectors.
5. Probeer iets nieuws om vrienden te maken
Als je huidige werk- en sociale omgeving geen opties bieden om nieuwe vrienden te maken, probeer dan iets nieuws. Het kan iets nieuws zijn dat je leuk vindt en waarmee je mensen ontmoet, of het wordt een hilarisch verhaal dat je later aan iemand vertelt. Maar je weet het niet totdat je het probeert!
6. Upgrade je kring
Je hoeft niet altijd nieuwe mensen te ontmoeten om nieuwe vrienden te maken. Misschien heb je al kennissen die kunnen groeien naar echte vriendschappen. Bekijk bijvoorbeeld je sociale media feed en ontdek wie je al kent en waar je meer tijd mee zou willen doorbrengen.
7. Word actief
Samen met een groep een fysieke activiteit doen is een eenvoudige manier om nieuwe mensen te leren kennen in een relaxte omgeving. Word een vaste deelnemer bij de lokale gym, het zwembad, de wandelroute of yogastudio, en je zult vertrouwde gezichten (en vrienden) beginnen te zien.
8. Ga. Naar. Buiten.
Thuis zitten kan geweldig zijn: de joggingbroek, de snackpauzes, de niet-bestaande reistijd. Maar het houdt je ook weg bij andere mensen. Toch zijn er manieren als je introverter bent, hoe je wél in contact kunt komen met andere mensen. Zelfs als je vanuit huis werkt, zoek dan manieren om interactie in je werkdag in te bouwen door bijvoorbeeld e-mails te beantwoorden in een koffiebar of een bureau te huren op een coworking-locatie.
Waarom het als volwassene moeilijker lijkt om vrienden te maken
Als kind zijn onze neurale structuren zeer los en voortdurend in ontwikkeling, dus wanneer we nieuwe mensen ontmoeten – vooral degenen die dicht bij ons in leeftijd zijn – kunnen we ze snel als onderdeel van ons groeiende begrip van onszelf opnemen. Iedereen kan een vriend zijn omdat ons brein nog niet heeft vastgesteld wat ‘vriend’ zijn betekend.
Naarmate we ouder worden, wordt ons idee van wat een ‘vriend’ is meer vast en als gevolg daarvan hebben we moeite om nieuwe mensen in deze categorie te plaatsen. Je bent als volwassenen persoon kieskeuriger met je tijd en keuzes. Het is heel normaal om sommige vrienden te verliezen naarmate je ouder wordt en meer zelfbewust wordt.
Vrienden als onderdeel van That Life
Als jij That Life wilt leven, is een sociaal leven vol vrienden daar misschien een onderdeel van. Je wilt op elk vlak namelijk jouw leven inrichten zoals jij het wilt. Wil je meer weten over hoe je That Life kunt leven? Lees dan dit artikel over Monk Mode of dit artikel over productiviteit.